amalogo2018 2De Amateur Musical Awards werden in 2014 voor het eerst uitgereikt tijdens een gala in het DeLaMar Theater. In het professionele circuit bestond er sinds 2000 al een gala waar jaarlijks prijzen werden uitgereikt aan de beste musical en beste hoofd- en bijrollen.
Initiatiefnemers Bernd Duenk en Guido van Gend vonden dat het tijd werd dat ook amateurs die hun ziel en zaligheid in de musical stopten een groot podium verdienden.
Het gala werd een enorm succes, en een vervolg kon niet uitblijven. In 2016 vond de tweede editie plaats met als mededeling dat dit een jaarlijkse terugkerend gala ging worden.
Voor het derde gala in 2017 moest er uitgeweken worden naar een ander theater. Dit werd, tot veel plezier van de deelnemers, Theater Carre te Amsterdam.
Het vierde gala vond plaats in weer een ander theater en zelfs in een andere stad, het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam op 10 december 2018. De komende jaren 2019 en 2020 vindt het gala in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam plaats.
 
De Theaterrepubliek en de AMA's.
 In 2015 was er helaas geen gala van de AMA's anders had De Theaterrepubliek haar eerste echte musical Rex in kunnen sturen als inzending.
 
Gelukkig kregen wij in 2016 de kans met de musical Foxtrot. Met deze productie kwamen we met 5 nominaties op de longlist en konden wij met 2 nominaties optreden op het gala.
Foxtrot was genomineerd voor beste ensemble en beste regie. Helaas hebben wij geen award in ontvangst mogen nemen, maar dat we met een kleine groep mensen tussen grote verenigingen toch bovendreven was een grote eer. 
 
 
In 2018 waren wij wederom genomineerd voor een Amateur Musical Award met de musical Blood Brothers Hiervoor hadden we wederom 5 nominaties op de longlist staan en 2 nominaties werkelijk voor het gala. Arno van Zelst was genomineerd voor beste mannelijke hoofdrol, en Theo Baas voor de beste mannelijke bijrol.
Een grote eer dat we tussen 80 ingezonden musicals gezien werden door de vakjury. Helaas hebben we deze 2 nominaties niet kunnen verzilveren.
 
 
 
theo arno ama2018
In 2020 was er helaas door de maatregelingen omtrent Covid-19 geen Amateur Musical Awards. Gelukkig kwam er een 2021 een soort van AMA's in een samenwerkingsverband met de Dutch Musical Night. Tijdens deze avond heeft De Theaterrepubliek een nummer gebract van de musical Next to Normal die door corona telkens uitgesteld werd. 

Daarnaast waren er 2 nominaties voor De Man van La Mancha. John Coppens in een hoofdrol en wederom Theo Baas in een bijrol. Beide nominaties werden niet verzilvert waardoor De Theaterrepubliek wederom buiten de prijzen viel. 

© 2012 - 2023 & ontwerp: De Theaterrepubliek